Diensten2018-12-17T09:25:02+01:00

Diensten

outine controle en behandeling van het paardengebit vormen de basis van de tandheelkundige gezondheidszorg voor paarden. Net als in de humane tandheelkunde zou deze voornamelijk gericht moeten zijn op preventieve zorg.  Middels preventieve controle en behandeling kunnen problemen in de paardenmond voorkomen danwel vroegtijdig herkend en behandeld worden. Advies is de paardenmond 1 a 2 keer per jaar te laten controleren.

Tandheelkundige zorg uitgevoerd door EDVC staat voor moderne tandheelkunde voor het paard. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste instrumenten, materialen en kennis binnen deze specialisatie van paardengeneeskunde.

Een routine gebitscontrole omvat een uitgebreid onderzoek van de paardenmond, het gebit en de weke delen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ondersteunend halster, mondspeculum, een goede lichtbron, spiegel of orale endoscope (tandcamera) en verschillende instrumenten om afwijkingen aan individuele elementen en tandvlees uitgebreider te onderzoeken. Routine gebitsbehandeling bestaat uit het uitbalanceren van het gebit waarmee evenwicht en druk tussen snijtanden, kiezen en kaakgewricht zo functioneel en comfortabel mogelijk worden. Er wordt voornamelijk met machinaal aangedreven instrumentaria gewerkt waarmee precisie werk geleverd kan worden zonder te veel tandmateriaal weg te nemen. Werk wordt continu visueel uitgevoerd en gecontroleerd.

Bij de hedendaagse klinische keuring van het paard wordt nog steeds weinig aandacht besteed aan het gebit. Duidelijke afwijkingen worden middels het met de tong uit de mond met een zaklamp kijken wel gezien maar beginnende problemen of niet duidelijk zichtbare afwijkingen worden snel gemist.

De meeste gebitsproblemen lijken symptoomloos omdat paarden met deze problemen leren leven door anders te kauwen en indien ze niet comfortabel zijn dit niet duidelijk uiten. Symptoomloze problemen kunnen in korte tijd wel een klinisch probleem worden en EDVC realiseert zich dat chirurgie in en rondom de paardenmond moeilijk is en vele complicaties kan veroorzaken. Dit terwijl kosten voor deze operaties vrij hoog zijn. Daarom kan een uitgebreid oraal onderzoek nuttig zijn alvorens een nieuw paard te kopen.

Om naast de standaard aankoopskeuring het gebit uitgebreid na te laten kijken beschikt EDVC over de nodige instrumenten en materialen. Middels de orale endoscoop kan mee gekeken worden in de paardenmond en kunnen afwijkende bevindingen worden vastgelegd. Vervolgens wordt advies gegeven met betrekking tot de status van het gebit en omliggende structuren.

Onder ‘Advanced Dentistry’ wordt al het tweedelijns tandheelkundige werk beschouwd. Hieronder valt bijvoorbeeld de correctie van erg afwijkende gebitten, moderne diagnostische beeldvorming, extracties middels verschillende technieken en behandeling van parodontitis en infundibulaire cariës.

Mocht u als eigenaar of als collega dierenarts of collega gebitsverzorger interesse hebben in informatie of assistentie dan is EDVC altijd bereikbaar. ’Advanced Dentistry’ wordt tot op zekere hoogte bij u thuis aangeboden en indien nodig kunnen behandelingen op verschillende klinieken in België, Nederland en Duitsland waarmee EDVC samenwerkt, georganiseerd worden. Tevens zijn behandelingen in overleg en samenwerking met u huisdierenarts mogelijk.

EDVC biedt de volgende diensten aan:

 • Onderzoek door middel van orale endoscopie
 • Behandeling van gebitten met problematische slijtage afwijkingen
 • EOTRH, advies en behandeling
 • Parodontose en diastase behandeling
 • Kiesextracties: orale extracties, chirurgische extracties middels minimaal invasieve technieken
 • Infundibulaire cariës vulling
 • Pulpa behandeling en wortelkanaal behandeling bij snijtand/hengstentand fracturen
 • Sinusitis: trepanatie en sinusspoeling
 • Behandeling van kaakfracturen met chirurgische cerclage draad

Behandelingen worden doorgaans bij het staande paard onder sedatie uitgevoerd, waarbij gebruikt gemaakt wordt van geleidings -en lokale anesthesie.

Zou er zich op stal een spoed-situatie voordoen gedurende Theo’s aanwezigheid dan is EDVC uitgerust om eerste hulp bij spoedgevallen uit te voeren en u van de beste behandeling en advies te voorzien. Tevens kan na initiële behandeling contact opgenomen worden met u eigen dierenarts om de situatie te bespreken, de patiënt over te dragen of indien nodig geacht, door te verwijzen naar een kliniek. Daar Theo iedere week een aantal dagen als ‘free-lance’ tandarts in Duitsland werk en als tandarts een groot praktijk gebied heeft, is het onmogelijk om continu acute zorg of spoed diensten aan te bieden. Bij spoedgevallen kunt u het beste contact opnemen met u huisdierenarts of een kliniek in de buurt.

De veterinaire tak binnen EDVC richt zich voornamelijk op de preventieve gezondheidszorg van het paard. Naast tandheelkundige zorg zijn vaccinaties, ontworming, voeding en huisvesting hier belangrijk. EDVC biedt naast de gebitscontrole een klinische checkup aan waarbij ook andere problemen met betrekking tot de gezondheid van u paard bekeken of besproken kunnen worden. U paard wordt klinisch nagekeken en daarnaast kunnen bloed en mest in het laboratorium onderzocht worden. Ook advies met betrekking tot management, huisvesting en voeding van u paard vallen onder deze klinische checkup.

Indien u naast een tandheelkundige controle geïnteresseerd bent in behandeling of advies met betrekking tot de preventieve gezondheidszorg van u dier of indien u geïnteresseerd bent in een klinische checkup, geeft u dit dan s.v.p. aan bij het maken van u afspraak. Op deze manier kan extra tijd gemaakt worden en indien nodig kan er altijd nog even contact met u huisdierenarts opgenomen worden om specifieke problemen omtrent u paard te bespreken. Meer informatie over acute en preventieve veterinaire zorg vindt u onder Veterinair op deze website.

Symptomen van gebitsproblemen:

 • een slechte adem uit mond of neus
 • schuin houden van het hoofd tijdens eten
 • voedsel morsen/proppen maken
 • niet eten of slecht eten
 • gewichtsverlies
 • slechte aanleuning tijdens het rijden
 • vastpakken van het bit
 • moeilijke buiging
 • kantelen van het hoofd
 • andere rijtechnische problemen