Ga naar hoofdinhoud

Moderne diagnostische beeldvorming

Uitgebreid onderzoek van de mondholte, het gebit en de voorste luchtwegen (neusgang, larynx en sinussen) door middel van een orale scope (tandcamera), digitale röntgen, en een 4 mm dikke flexibele video endoscoop.

Tijdens een uitgebreide controle van de mondholte worden tanden en kiezen en ook de daaraan grenzende weke delen bekeken. Om aandoeningen zoals cariës, parodontitis en open pulpa holtes uitgebreider te onderzoeken worden een mondspiegel en sondes in verschillende soorten en maten gebruikt. Door middel van deze materialen kunnen rottende voedsel resten ook uit spleetjes tussen tanden gehaald worden.

Onderzoek van de mondholte met tandcamera

In plaats van een mondspiegel wordt tegenwoordig meer en meer gebruik gemaakt van een tandcamera ofwel orale/dentale scope. Werken met een camera wordt al langer toegepast bij nader onderzoek van luchtwegen, maag en bij gewrichts -en buikoperaties.

Door middel van de orale scope kan beter mee gekeken worden en kunnen foto’s en filmpjes gemaakt worden om een probleem vast te leggen. De tandcamera verbeterd ook de volledigheid en nauwkeurigheid van een gebitscontrole omdat het makkelijker is met de kleine kop van de camera lastig te bereiken delen van kiezen in beeld te brengen en te vergroten op een beeldscherm.

Onderzoek van de voorste luchtwegen (endoscopie)

Met behulp van een flexibele video endoscope kunnen de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp, luchtzakken en voorhoofdsholten) nader onderzocht worden. Onderzoek van dit gebied wordt meestal uitgevoerd wanneer paarden langdurig hoesten of neusuitvloei hebben. Binnen de tandheelkunde is het belangrijk om er bij een 1-zijdige neusuitvloeiing achter te komen waar deze vandaan komt. Naast het uitvoeren van een standaard endoscopie van de voorste luchtwegen is het belangrijk om de neusholte en de ingang richting de voorhoofdsholten goed te onderzoeken. Omdat de laatstgenoemde structuren bestaan uit kleine doorgangen en holtes is het beter hier een dunne flexibele scope voor te gebruiken (4-8 mm doorsnede).

Onderzoek van de voorhoofdsholten/sinussen (sinoscopie)

In geval van een sinusitis is het allereerst van belang de oorzaak te achterhalen. In veel gevallen wordt een sinusitis door een kieswortel ontsteking veroorzaakt maar er zijn nog vele andere aandoeningen die een voorhoofdsholte ontsteking kunnen veroorzaken. Om de sinussen van binnen te onderzoeken kunnen deze met een dunne flexibele endoscope soms via de neusholte bereikt worden. Indien dit niet mogelijk is kan er een klein gaatje door de schedel in de sinus gemaakt worden om via deze kleine opening (5 mm is voldoende indien er een 4mm scope gebruikt wordt) de holtes en de kieswortels te onderzoeken. Via de opening die doorgaans binnen een week weer dichtgegroeid is, kan er ook een monster of swab genomen worden voor onderzoek naar ziekteverwekkers of er kan een weefsel biopt genomen worden van afwijkende structuren.

Röntgenologisch onderzoek

Wanneer tijdens een gebitscontrole een ernstiger probleem gezien wordt is het verstandig en nuttig röntgenbeelden van het desbetreffende gebied te laten maken. Middels een röntgenbeeld kunnen delen welke zich in het bot van de tandkas bevinden en structuren rondom tanden en kiezen bekeken en beoordeeld worden.

Röntgenfoto’s van het paardenhoofd (kiezen en voorhoofdholtes) vallen onder de lastigste opnames qua techniek en beoordeling. Allereerst is het van belang dat een foto vanuit de juiste richting genomen wordt. Daarnaast zijn instellingen van de röntgenbuis en de verwerking van het beeld door goede software belangrijk om uiteindelijk iets over de gemaakte foto te kunnen zeggen. Vervolgens vereist het kennis en ervaring om een goed genomen foto te beoordelen om tot een röntgenologische diagnose te komen.

CT-scan

Bij twijfel over een tandheelkundig probleem en zeker bij een chronische sinusitis is het zinvol een CT-scan van het paardenhoofd te maken. Een CT-scan kan tegenwoordig bij het staande paard onder sedatie uitgevoerd worden. Alhoewel het een vrij kostbaar onderzoek is geeft het erg veel informatie over structuren in het paardenhoofd waardoor vervolgens meteen een juiste therapie kan worden ingesteld/uitgevoerd.

Puzzelen met alle bevindingen

Uiteindelijk is het van belang alle afwijkende bevindingen bij elkaar te leggen om tot een definitieve diagnose en een behandelplan te komen. De klinische bevindingen uit het onderzoek van de mondholte spelen hierin meestal de belangrijkste rol. Verdere diagnostische beeldvorming wordt uitgevoerd om deze bevindingen te ondersteunen; om meer zekerheid en duidelijkheid te krijgen over een bepaald probleem om daarna de juiste therapie in te stellen.

Afspraken en/of meer informatie?

EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:

Maandag t/m vrijdag 8:00 tot 10:00
Maandag t/m vrijdag 18:00 tot 20:00

+31 (0)6 474 662 91

U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl

​Gerelateerde interessante artikelen

Gebitsproblemen

Doordat de meeste paarden tegenwoordig makkelijk te kauwen voedsel toegediend krijgen en het gebit minder moeten gebruiken om voedsel te verkleinen worden er ook bij gezonde gebitten veel gebitsproblemen door slijtage afwijkingen gezien. Ook bestaan er vele gebitsafwijkingen die door erfelijkheid of ziekte kunnen ontstaan.

Vullen van tanden en kiezen

Het uitboren, reinigen en vullen van tanden en kiezen met cariës (gaatjes) heeft als doel verdere ontwikkeling van de cariës te stoppen om het verlies van een tand of kies door ontsteking van de wortel of door het breken van de kroon te voorkomen.

Wortelkanaalbehandelingen

Wanneer het wortelkanaal aan het oppervlak van een tand wordt geopend (bijvoorbeeld door het breken van de tandkroon) kan deze endodontisch verzorgd worden om verdere wortelkanaalontsteking en mogelijk het verlies van de tand te voorkomen.