EOTRH staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Het is een aandoening van de snijtanden waarbij soms ook de hengstentanden en de eerste kiezen betroffen worden. Het is een ziekte die voornamelijk bij oudere dieren gezien wordt. In vergelijking met andere rassen wordt de aandoening vaker bij IJslanders en andere koudbloedige rassen gediagnostiseerd. EOTRH bij het paard is een progressieve aandoening die zich langzaam ontwikkeld. Bijna altijd worden eerst de buitenste snijtanden getroffen waarna ook de andere elementen aangetast worden.
De volgende symptomen worden vaak gezien bij het aan EOTRH lijdende paard:
- ontstoken tandvlees (teruggetrokken, rode kleur, fistelgangetjes)
- toegenomen hoeveelheid tandsteen
- loszittende of afgebroken tanden
- verdikking van de wortels van de snijtanden
- toename van speekselen
- uit de mond stinken


Paarden hebben vaak chronische pijn waardoor hard voedsel zoals droog brood of wortels minder goed door de snijtanden worden doorgebeten. De aandoening wordt gekenmerkt door twee processen die zich in en rondom de snijtanden manifesteren.
Allereerst kunnen tanden van binnenuit door bepaalde cellen (odontoclasten) afgebroken worden waardoor resorptie van tandmateriaal plaats vindt. Tanden worden broos en kunnen zeer gemakkelijk breken. In het andere geval gaan bepaalde cellen (cementoblasten) rondom de wortels enorme hoeveelheden cement produceren. Deze processen kunnen afzonderlijk of in combinatie gezien worden.
De precieze oorzaak van deze aandoening is nog niet bekend. Men weet inmiddels wel dat er een auto-immuun factor meespeelt en dat bepaalde bacterie kolonies, de zogenaamde ‘Rood-complex’ bacteriën in toegenomen hoeveelheden aanwezig zijn rondom het tandvlees van betroffen elementen. Daarnaast lijkt een afwijkende biomechanische belasting van de tanden ook invloed te hebben op het verloop van de aandoening.
Behandeling van EOTRH bij het paard
Helaas bestaat er geen medicamenteuze behandeling om EOTRH te genezen. Het ziekteproces kan in een vroeg stadium door middel van natuurlijke ontstekingsremmende paddenstoelen en het regelmatig reinigen en desinfecteren van de tanden en het tandvlees wel iets vertraagd worden. Tevens kan middels een snijtand correctie de druk op de snijtanden verminderd of compleet weggenomen worden.
Omdat klinische symptomen vaak pas in een laat stadium herkend worden is de enige behandelingsmogelijkheid extractie van de aangetaste tanden. Klinische bevindingen en röntgenfoto’s worden gebruikt om te bepalen welke tanden getrokken moeten worden. Na verwijdering van de aangedane tanden (dit kunnen een paar of alle snijtanden zijn), leren paarden zeer snel zonder deze tanden te eten. Krachtvoer, hooi maar ook gras worden zonder problemen opgenomen.
Alvorens de operatie uit te voeren is het wel van belang dat de rest van het gebit goed in balans is omdat overgebleven tanden en kiezen de druk van de verwijderde elementen over moeten nemen. Door het wegnemen van de chronische pijn zijn patiënten na deze ingreep veel levenslustiger wat zich uit in het gedrag van deze dieren.
Afspraken en/of meer informatie?
EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:
Maandag t/m vrijdag | 8:00 tot 10:00 |
Maandag t/m vrijdag | 18:00 tot 20:00 |
U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl
Gerelateerde interessante artikelen
Naast het zorgvuldig uitbalanceren van het gebit kunnen diastemata worden opgevuld met silicone zodat ontstoken tandvlees tot rust kan komen. Indien nodig kunnen oppervlakkige of diepe openingen tussen de kiezen gemaakt worden zodat voedsel hier minder makkelijk tussen blijft zitten.
Het uitbalanceren van het gebit waardoor contact en druk tussen snijtanden, kiezen en het kaakgewricht zo functioneel en comfortabel mogelijk worden en het kauwoppervlak zo ruw mogelijk blijft.
Het extraheren van tanden en kiezen via de mondholte gebeurd eigenlijk standaard bij het staande gesedeerde paard met behulp van lokale anesthesie. De desbetreffende tand of kies wordt voorzichtig los gewerkt en vervolgens met een extractietang getrokken.