Ga naar hoofdinhoud

Hoe vaak moet een paard naar de tandarts

Het is tegenwoordig bij de meeste paardeneigenaren wel duidelijk dat het gebit van een paard of pony regelmatig gecontroleerd moet worden op afwijkingen. In het algemeen is het verstandig een paard ieder jaar te laten controleren en indien nodig te laten behandelen.

Hoe vaak moet een paard naar de tandarts (Leeftijd paard: van veulen tot 2,5 jaar)

In principe is het advies een jong veulen altijd even in de mond te laten kijken wanneer de dierenarts een keer op stal is. De dierenarts kan zo bepalen of het veulen geen extreme overbeet of onderbeet heeft en er geen rare afwijkingen in de mond aanwezig zijn.

Gedurende de eerste 6 tot 8 maanden komen alle melktanden en kiezen door welke tot op een leeftijd van ongeveer 2,5 aanwezig blijven. Wanneer paarden ongeveer 2,5 jaar oud zijn beginnen ze melktanden en kiezen te wisselen voor permanente elementen. Inmiddels zijn dan de eerste echte kiezen (molaren) ook al doorgekomen. Tot aan deze leeftijd is tandheelkundige zorg niet nodig wanneer er geen problemen zijn.

Wanneer paarden gedurende de eerste levens jaren afwijkend eetgedrag vertonen zoals bijvoorbeeld proppen maken van het ruwvoer, of slecht eten of wanneer paarden sterk vermageren is het natuurlijk altijd verstandig de nodige gebitsverzorging uit te laten voeren.

Hoe vaak moet een paard naar de tandarts (Leeftijd paard: van 2,5 tot 4,5 jaar)

Advies is paarden voordat ze onder het zadel komen een keer uitgebreid te laten onderzoeken door een gecertificeerd gebitsverzorger of tandheelkundig paardenarts. Dit is meestal rond de leeftijd van 3 jaar. De eerste melkkiezen zijn dan meestal al gewisseld en indien nodig kunnen nog aanwezige restanten verwijderd worden. Ook kunnen dan nog aanwezige wolfskiezen indien nodig na toediening van een lokale anesthesie met lidocaïne netjes en volledig verwijderd worden. Tevens kunnen op dit moment scherpe glazuur randen en haakjes afgerond worden zodat de mond comfortabel is zodra hier een bitje in wordt gehangen.

Tot een leeftijd van 4,5 jaar is het verstandig om paarden iedere 6 tot 9 maanden te laten controleren en indien nodig een gebitsbehandeling uit te laten voeren. In de periode van 2,5 tot 4,5 jaar vinden er veel veranderingen in de mond plaats door het wisselen. Gedurende deze wissel periode worden regelmatig afwijkingen in de mond gezien waardoor voedsel slecht wordt opgenomen en er onder het zadel verzet kan ontstaan.

Hoe vaak moet een paard naar de tandarts (Leeftijd paard: van 4,5 tot 18 jaar)

Op 4,5 jarige leeftijd is het paardengebit normaal gesproken volledig gewisseld en staan de kiezen van de boven -en onderkaak ook met elkaar in contact. Indien het gebit eerder nog niet behandeld werd dan is dit een mooie leeftijd om een gebitsbehandeling uit te laten voeren.

In sommige gevallen moet er wat meer aan het gebit gecorrigeerd worden om een correcte balans in de mond te creëren. Het is dan verstandigere deze gebitscorrectie in 2 behandelingen (met een periode van 6 maanden ertussen) uit te laten voeren.

Staat het gebit vervolgens mooi op elkaar dan volstaat het bij de meeste paarden om de mond en het gebit jaarlijks te laten controleren en een preventieve gebitsbehandeling uit te laten voeren.

Hoe vaak moet een paard naar de tandarts (Oudere paarden: 18+ jaar)

Wanneer paarden tot een leeftijd van 18 jaar regelmatig bijgehouden zijn door een tandarts met kennis en kunde zullen tanden en kiezen van deze inmiddels oudere dieren mooi gelijk afgesleten zijn waardoor het gebit nog functioneel gebruikt kan worden voor het vermalen van ruwvoer. Wanneer geen problemen gezien worden bij deze dieren volstaat het om ieder jaar tot 1,5 jaar een onderzoek van de mondholte uit te laten voeren.

Een eventuele behandeling van een 18+ paard zou (doordat het op jongere leeftijd altijd netjes werd bij gehouden) minimaal moeten zijn om zoveel mogelijk tandmateriaal te sparen zodat paarden tot op latere leeftijd nog ruwvoer kunnen vermalen.

Ook bij oudere paarden geldt dat wanneer deze plotseling afwijkend eetgedrag vertonen zoals bijvoorbeeld proppen maken van het ruwvoer, slecht eten of wanneer paarden sterk vermageren het wel verstandig is ze eerder na te laten kijken.

Afspraken en/of meer informatie?

EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:

Maandag t/m vrijdag 8:00 tot 10:00
Maandag t/m vrijdag 18:00 tot 20:00

+31 (0)6 474 662 91

U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl

​Gerelateerde interessante artikelen

Sedatie en anesthesie

Om de paardenmond en het gebit goed en volledig te kunnen onderzoeken is het toedienen van een lichte sedatie een absolute noodzakelijkheid. Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van de patiënt wordt altijd een zo goed passend middel en dosering gebruikt.

Gebitsproblemen

Doordat de meeste paarden tegenwoordig makkelijk te kauwen voedsel toegediend krijgen en het gebit minder moeten gebruiken om voedsel te verkleinen worden er ook bij gezonde gebitten veel gebitsproblemen door slijtage afwijkingen gezien. Ook bestaan er vele gebitsafwijkingen die door erfelijkheid of ziekte kunnen ontstaan.

Wolfskiezen

Wolfskiezen kunnen aanleuningsproblemen veroorzaken. Ook worden regelmatig blinde wolfskiezen in de paardenmond aangetroffen. Als ze getrokken moeten worden, wordt er altijd eerst een lokale verdoving met lidocaine geplaatst.