Ga naar hoofdinhoud

Horse dentistry

Horse dentistry ofwel equine dentistry is de correcte vertaling voor paardentandheelkunde in het Engels. Horse dentistry omvat alles wat met de tandheelkunde bij paardachtigen te maken heeft. Het vakgebied is veel breder dan het periodieke onderzoek van de paardenmond en de routine gebitsbehandeling.

Het is natuurlijk logisch dat een paardeneigenaar precies aan dit jaarlijkse bezoek van de paardentandarts denkt wanneer het gaat over de tandheelkunde of gebitsverzorging bij het paard maar heeft u zich wel eens afgevraagd hoe de paardentandheelkunde zich gedurende de laatste tijd ontwikkeld heeft en wat er tegenwoordig voor behandel mogelijkheden bestaan voor afwijkingen aan het paardengebit?

Horse dentistry voor 2000

Voor zover bekend werden uitgebreidere behandelingen van het paardengebit al gedurende de wereldoorlogen in Duitsland door dierenartsen binnen de cavalerie uitgevoerd. In de decennia hierna werd tandheelkunde ook door andere dierenartsen uitgevoerd maar meestal pas wanneer een paard duidelijke symptomen van bijvoorbeeld een kies probleem had. De instrumenten voor tandheelkundige behandelingen bestonden in die tijd uit een paar handvijlen, beitels en scharen om grote haken met brute kracht van kiezen te verwijderen. Wanneer er een zieke kies uit de mondholte verwijderd moest worden ging dit meestal onder algehele anesthesie waarbij de desbetreffende kies met een metalen pin via de schedel of onderkaak richting de mondholte werd geslagen. Kortom heftige ingrepen met grote kans op complicaties.

In de jaren negentig begon de tandheelkundige zorg bij het paard zich enorm te ontwikkelen. Dit dankzij een aantal gebitsverzorgers uit de Verenigde Staten en verschillende dierenartsen uit de Verenigde Staten en Europa. Instrumenten zoals handvijlen werden er in verschillende vormen en maten ontwikkeld en ook kwamen de eerste elektrisch aangedreven frezen op de markt om hiermee veel nauwkeuriger in de paardenmond te kunnen werken.

Horse dentistry ontwikkelingen vanaf 2000

Dankzij de groei van kennis door onderzoek met betrekking tot de anatomie en fysiologie van de paardenmond en het gebit en verdere ontwikkeling van technieken en instrumenten is de tandheelkunde inmiddels uitgegroeid tot een specialisme binnen de paardengeneeskunde.

Waar routine gebitsbehandelingen in de jaren 90 ofwel te beperkt waren (het verwijderen van een paar glazuurpunten voor in de mond) ofwel te agressief werden uitgevoerd (het volledig glad vijlen van het kauwvlak) weten we tegenwoordig door kennis en ervaring veel beter hoe het paardengebit correct behandeld moet worden. Reeds bestaande behandelmethoden voor zowel routine behandelingen als chirurgische ingrepen zijn verfijnd dankzij vernieuwingen in kennis en het gebruik van moderne verbeterde instrumenten in zowel de diagnostiek als de therapie van gebitsproblemen om zo de kans op complicaties te verkleinen.

De laatste jaren zijn er ook verschillende nieuwe preventieve behandelingsmogelijkheden ontwikkeld om vroegtijdig afwijkingen in de paardenmond te behandelen en te voorkomen dat aandoeningen verergeren en tanden of kiezen uiteindelijk getrokken moeten worden. Goede voorbeelden hiervan zijn de behandeling van diastasen en parodontitis, het vullen van gaatjes (cariës) en de behandeling van openliggende wortelkanalen (endodontische verzorging).

Horse dentistry organisaties en opleidingen

De ontwikkelingen in de paardentandheelkunde en de groeiende vraag van paardeneigenaren naar goed opgeleide gebitsverzorgers en tandheelkundige paardenartsen heeft ertoe geleidt dat er wereldwijd verschillende organisaties en opleidingen zijn ontstaan. Via deze organisaties kan nieuwe kennis en ervaring door het organiseren van theoretische en praktische nascholingen op een makkelijke manier verspreidt worden. Paardentandartsen kunnen onderwijs volgen en zich laten certificeren om op deze manier de kwaliteit van het geleverde routine werk te verbeteren en te garanderen. Daarnaast kunnen tandheelkundige paardenartsen naast verbeteren van het routine werk tevens cursussen volgen op het gebied van de diagnostiek en behandeling van gecompliceerde gebitsproblemen.

Al met al is horse dentistry een interessant vakgebied waarin er de aankomende jaren nog veel meer ontwikkelingen zullen plaats vinden om zo de tandheelkundige zorg bij het paard en dus het welzijn van het paard nog verder te verbeteren.

Afspraken en/of meer informatie?

EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:

Maandag t/m vrijdag 8:00 tot 10:00
Maandag t/m vrijdag 18:00 tot 20:00

+31 (0)6 474 662 91

U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl

​Gerelateerde interessante artikelen

Gebitsbehandeling

Het uitbalanceren van het gebit waardoor contact en druk tussen snijtanden, kiezen en het kaakgewricht zo functioneel en comfortabel mogelijk worden en het kauwoppervlak zo ruw mogelijk blijft.

Diagnotische beeldvorming

Uitgebreid onderzoek van de mondholte, het gebit en de voorste luchtwegen (neusgang, larynx en sinussen) door middel van een orale scope (tandcamera), digitale röntgen, en een 4 mm dikke flexibele video endoscoop.

Paardentand of kies trekken

Het extraheren van tanden en kiezen via de mondholte gebeurd eigenlijk standaard bij het staande gesedeerde paard met behulp van lokale anesthesie. De desbetreffende tand of kies wordt voorzichtig los gewerkt en vervolgens met een extractietang getrokken.