Tandbederf (cariës) bij het paard
De snijtanden en kiezen van de bovenkaak van het paard bevatten een kroonholte die opgevuld is met tandcement. Cement is in verhouding tot het omringende glazuur van de kroonholte een zacht weefsel. een kroonholte wordt ook wel infundibulum of glazuurbeker genoemd. Voordat een tand of kies doorkomt wordt cement via een klein bloedvat in de kroonholte aangelegd, dit proces van cement aanleg stopt wanneer tanden en kiezen doorkomen in de mondholte. Vaak wordt er gezien dat de aanleg van cement onvolledig is geweest waardoor er in glazuurbekers een holte ofwel caviteit aanwezig is.


Wanneer voedsel en bacteriën via het restant van het kleine bloedvat in reeds aanwezige holtes terecht komt kan er door fermentatie processen tandbederf (cariës) ontstaan. Dit proces wordt infundibulaire necrose of infundibulaire cariës genoemd. In eerste instantie ziet dit er niet dramatisch uit maar wanneer het fermentatie proces door gaat wordt het gaatje groter en wordt er meer voedsel in gedrukt. De bij fermentatie vrijkomende zuren vreten zich een weg in het infundibulum. De tand of kies wordt zwakker en de kans op een fractuur tijdens kauwen wordt vergroot. Ook kan de cariës zich uitbreiden richting een van de wortelkanalen en vervolgens een wortelontsteking veroorzaken.
Naast cariës in een kroonholte wordt er soms een carieus proces aan de buitenkant van tanden en kiezen gezien. Dit wordt perifere cariës genoemd.


Behandeling
Om verder verval te voorkomen kan het betreffende infundibulum preventief (profylactisch) behandeld worden net zoals bij ons gaatjes worden gevuld. Afwijkend aangetast weefsel en voedselresten worden door middel van dunne freesjes verwijderd, het gaatje wordt gedesinfecteerd en opgevuld met vullingsmateriaal.
Het vullen van tanden en kiezen kan bij het staande paard onder sedatie uitgevoerd worden. Natuurlijk worden door cariës aangedane tanden en kiezen eerst goed onderzocht om zeker te zijn dat de behandeling nog nut heeft. Indien wortelkanalen reeds ontstoken zijn of wanneer er uitgebreide parodontitis rondom de te behandelen tand of kies aanwezig is, heeft het namelijk geen zin meer om deze te vullen en kan er beter voor een extractie gekozen worden.


Resultaten
Doel van het behandelen van carieuze tanden en kiezen is verdere tandbederf te stoppen, verzwakte kiezen sterker en functioneler te maken en het breken van tanden of kiezen te voorkomen. Resultaten van het vullen van tanden is doorgaans goed. Natuurlijk hangt succes sterk af van de instrumenten en materialen en van de ervaring van de behandelaar. Het is allereerst belangrijk dat afwijkend weefsel en voedselresten volledig uit de caviteit verwijderd worden maar dat er gedurende deze handeling geen communicatie met een wortelkanaal wordt gecreëerd. Vervolgens moet vullingsmateriaal de volledige holte opvullen en moet de verbinding tussen de wand van de tand of kies en het vullingsmateriaal volledig zijn om lekkage te voorkomen.
Na het aanbrengen van vullingen is het verstandig deze 4 tot 6 maanden later te laten controleren (oraal onderzoek en een röntgenfoto).
Afspraken en/of meer informatie?
EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:
Maandag t/m vrijdag | 8:00 tot 10:00 |
Maandag t/m vrijdag | 18:00 tot 20:00 |
U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl
Gerelateerde interessante artikelen
Om de paardenmond en het gebit goed en volledig te kunnen onderzoeken is het toedienen van een lichte sedatie een absolute noodzakelijkheid. Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van de patiënt wordt altijd een zo goed passend middel en dosering gebruikt.
Wanneer het wortelkanaal aan het oppervlak van een tand wordt geopend (bijvoorbeeld door het breken van de tandkroon) kan deze endodontisch verzorgd worden om verdere wortelkanaalontsteking en mogelijk het verlies van de tand te voorkomen.
Uitgebreid onderzoek van de mondholte, het gebit en de voorste luchtwegen (neusgang, larynx en sinussen) door middel van een orale scope (tandcamera), digitale röntgen, en een 4 mm dikke flexibele video endoscoop.