Ga naar hoofdinhoud

Anatomisch bitfitting paard

Onderzoek van de mondholte waarbij naast het gebit alle belangrijke structuren waarop het bit invloed heeft bekeken worden en waar mogelijk opgemeten worden. Bevindingen worden op een bitfit formulier genoteerd en er kan advies over verschillende bitten gegeven worden.

Het beroep bitfitter en bitfitten

De afgelopen jaren heeft het beroep bitfitten een enorme opmars gemaakt in de paardenwereld. Bitfitting komt neer op het aanmeten van een passend bit en vaak ook hoofdstel om op deze manier de aanleuning van het paard onder het zadel te verbeteren. Er worden verschillende cursussen aangeboden en bitfitters schieten zogezegd dan ook als paddenstoelen uit de grond. Over het algemeen is dit een goede ontwikkeling want om het welzijn van het paard onder het zadel te verbeteren is een goed passend bit zeker van belang.

Helaas heeft ervaring doen blijken dat alleen een cursusje bitfitten niet voldoende is om als professioneel bitfitter aan de gang te gaan. Daarnaast doet een niet goed aangemeten bit meer kwaad dan goeds. Kennis van de anatomie en biomechanica van de paardenmond maar ook zeker kennis van het gehele bewegingsapparaat, aanleuningsproblematiek en de kunst van het paardrijden zijn enorm belangrijk om rijtechnische problemen op te lossen en aanleuning te verbeteren.

Gelukkig zijn er ook meerdere bitfitters werkzaam met een uitgebreide kennis van zaken waardoor vele paarden inmiddels met een comfortabeler bit gereden worden en aanleuningproblemen die door een niet passend bit werden veroorzaakt, verholpen zijn.

Problemen door een niet passend bit

Zoals beschreven in het artikel over aanleuningsproblematiek kan een niet passend bit irriterend of zelf pijnlijk zijn voor het paard waardoor rijtechnische problemen ontstaan. De meeste problemen ontstaan door te veel druk op bepaalde anatomische structuren in de mond waar het paard niet van houdt. Ook kunnen er door een niet passen bit wondjes in de mond ontstaan welke enorm gevoelig of zelfs pijnlijk zijn voor het paard. Uiteraard willen we dat het bit zo fijn en passend mogelijk in de paardenmond ligt en het paard hier geen last van heeft.

Anatomisch bitfitten

In de meeste gevallen worden paarden met een bit in de mond gereden. Het bit dient als contact instrument om met lichte ophoudingen het bereden paard te sturen.

Anatomisch bitfitting houdt in dat de paardenmond uitvoerig wordt onderzocht om te bepalen wat voor soort bit waarschijnlijk het beste bij de mond past. Allereerst wordt uiteraard het gebit bekeken en indien nodig gecorrigeerd om zo problemen die vanuit de tanden en kiezen zouden kunnen komen uit te sluiten. Belangrijke structuren die extra aandacht krijgen en worden beoordeeld zijn de lagen, de tong, het verhemelte en de slijmvliezen van de wangen en lippen. Daarnaast wordt ook de ruimte voor het bit bepaald en de wijdte van de mond.

Bitfitting en bit advies

Na een anatomische bitfitting wordt alle informatie op een bitfit formulier genoteerd. Met dit document kan er vervolgens bepaald worden wat voor bit er het beste uitgeprobeerd zou kunnen worden om uiteindelijk een comfortabel en passend bit voor het paard aan te schaffen.

Afspraken en/of meer informatie?

EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:

Maandag t/m vrijdag 8:00 tot 10:00
Maandag t/m vrijdag 18:00 tot 20:00

+31 (0)6 474 662 91

U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl

​Gerelateerde interessante artikelen

Gebitsverzorging

Periodieke controle van de mondholte en het gebit is belangrijk om de paardenmond in goede gezondheid te houden. Problemen kunnen zo vroegtijdig herkend en behandeld worden.

Gebitsbehandeling

Het uitbalanceren van het gebit waardoor contact en druk tussen snijtanden, kiezen en het kaakgewricht zo functioneel en comfortabel mogelijk worden en het kauwoppervlak zo ruw mogelijk blijft.

Aanleuningsproblematiek

Veel rijtechnische problemen ontstaan vanuit de bovenlijn van het paard (mond-hals-rug). Problemen vanuit de mond kunnen ontstaan door ontsteking en pijn maar ook door blokkades wanneer het gebit niet secuur uitgebalanceerd is.