Ga naar hoofdinhoud

Tandheelkundige Paardenkliniek

Tandheelkundige Paardenkliniek EDVC

Sinds 2010 verleent EDVC ambulante diensten in de preventieve en curatieve tandheelkundige zorg voor paarden vanuit een mobiele praktijk. Daarnaast is EDVC wekelijks op verschillende paardenklinieken in Nederland en Duitsland aanwezig om hier naast preventieve mondzorg ook verder gevorderde aandoeningen te behandelen.

In 2020 opende EDVC zijn eigen tandheelkundige paardenkliniek in Oud-Turnhout, België. De kliniek biedt alle faciliteiten en instrumentaria voor zowel routine preventieve tandheelkunde als voor vrijwel alle meer geavanceerde onderzoeken en specialistische ingrepen in de paardenmond.

Let op!

Het adres van de kliniek is niet hetzelfde als het postadres van EDVC. Om op de kliniek te komen voert u het volgende adres in op u navigatie systeem. De poort staat meestal open wanneer u arriveert. Zo niet dan belt u even naar +31 6 474 66 291 zodat de poort voor u zal worden geopend.

Kliniek adres voor navigatie: Poort tegenover Leeuwerkstraat 7 in Oud-Turnhout, België (zie bordjes EDVC).

Mobiele tandheelkunde praktijk voor paarden

Vanuit de ambulante tandheelkunde praktijk voor paarden worden patiënten op locatie bij u thuis bezocht. Voor onderzoek en behandeling aan huis is het gewenst een rustige droge ruimte te gebruiken waar stroom en water aanwezig zijn. Het is belangrijk dat deze plek de mogelijkheid biedt om een tandheelkundig halster te bevestigen. Veelal voldoet een normale paardenbox met schuifdeur. Het halstertouw wordt dan over de horizontale buis waar de schuifdeur aan hangt bevestigd.

De mobiele tandheelkunde kliniek voor paarden biedt voornamelijk periodiek onderzoek van de mondholte en routine behandeling van het gebit aan. Hieronder vallen ook ingrepen zoals het verwijderen van wolfskiezen, loskomende melktanden -en kiezen (doppen) en losse tanden en kiezen bij het oudere paard. Tevens kunnen minder ernstige gevallen van parodontitis door diastasen/diastemata op locatie behandeld worden.

Tandheelkunde kliniek voor paarden

Wanneer tijdens een ambulant bezoek blijkt dat het gebitsprobleem niet op locatie kan worden opgelost of indien aanvullende onderzoeken nodig zijn om tot een diagnose en een volgend behandelplan te komen wordt er geadviseerd een vervolg afspraak te plannen op de tandheelkunde kliniek voor paarden.

Indien patiënten door collega dierenartsen en gebitsverzorgers worden doorverwezen voor uitgebreidere zorg, wordt meestal meteen op de kliniek een afspraak ingeboekt om zo alle nodige instrumenten en materialen bij de hand te hebben en u paard na onderzoek meteen te kunnen behandelen.

Na behandeling kunnen paarden in een box gestald worden totdat de sedatie is uitgewerkt om zo weer fit de paardenwagen richting huis op te gaan.

EDVC kliniek impressies

Tandheelkundige Paardenkliniek EDVC

Kliniek faciliteiten
De kliniek bevindt zich op een rustige plek omringt met weilanden en bossen in de Belgische Kempen. Op de ruime locatie bevinden zich 3 paddocks, een buitenpiste, grasweides en 6 boxen. Indien u paard een nacht zou komen logeren kan hij/zij altijd gezelschap krijgen van de 2 kliniek shetlanders. Op deze manier staat u paard nooit alleen op stal. Er is voldoende parkeergelegenheid om u trailer tijdelijk achter te laten en er staat natuurlijk altijd lekkere koffie voor u klaar.

Behandelruimte
De behandelruimte is uitgerust met state-of-the-art instrumentaria voor zowel onderzoek als het behandelen van tandheelkundige problemen. Bij routine gebitsinspectie en preventieve behandeling mag u altijd meekijken. Tijdens het uitvoeren van een orale endoscoop met de tandcamera kan u op een groot beeldscherm zien hoe de paardenmond er van binnen uitziet. Indien nodig kan het orale onderzoek gevolgd worden door een röntgenologisch onderzoek waarbij foto’s gemaakt worden van de kaak en de daarin liggende reserve kronen en wortels van tanden en kiezen. Ook de voorhoofdholtes kunnen middels röntgenfoto’s verder onderzocht worden. Bevindingen worden na afloop van het onderzoek besproken waarna er een behandelplan wordt gemaakt om een uitgebreider tandprobleem op te lossen.

Omgeving
Indien u van verder weg komt en u paard aan het eind van de dag weer mee naar huis zou mogen dan kan u er voor kiezen iets leuk in de omgeving te ondernemen in plaats van op en neer naar huis te rijden.

In de regio bevinden zich vele prachtige bossen voor een wandeling. Verschillende wandelroutes zijn makkelijk online te vinden. Het stadje Turnhout en verschillende gezellige dorpjes zoals Baarle Nassau, met leuke restaurants en Belgische broodjes/patat zaakjes zijn binnen 20 minuten rijden te bereiken. Daarnaast bent u ook binnen 45 minuten in Antwerpen of Breda.