Ga naar hoofdinhoud

Routine gebitsverzorging bij het paard

Periodieke controle van de mondholte en het gebit is belangrijk om de paardenmond in goede gezondheid te houden. Problemen kunnen zo vroegtijdig herkend en behandeld worden.

Routine controle en ook behandeling van het paardengebit vormen de basis van de tandheelkundige gezondheidszorg voor paarden. Een routine gebitscontrole omvat een uitgebreid onderzoek van de paardenmond, het gebit en de weke delen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ondersteunend halster, mondspeculum, een goede lichtbron, spiegel of orale endoscope (tandcamera) en verschillende instrumenten om afwijkingen aan individuele elementen en tandvlees uitgebreider te onderzoeken. Om de routine mond -en gebitscontrole nauwkeurig uit te voeren is het eigenlijk altijd noodzakelijk het paard licht te sederen.

Gebitsverzorging bij het paard

Periodieke controle van de mondholte en het gebit

Periodieke gebitsverzorging bij het paard houdt in dat de paardenmond en het paardengebit regelmatig onderzocht worden. Na onderzoek wordt deze controle meestal gevolgd wordt door een routine gebitsbehandeling. Periodieke controle en routine gebitsbehandeling moeten als preventieve tandheelkundige zorg gezien worden.

De periodieke routinematige gebitsverzorging van het paardengebit is uitermate belangrijk om de paardenmond in goede gezondheid te houden. Middels de preventieve controle en behandeling kunnen problemen in de paardenmond vroegtijdig herkend en behandeld worden. Klinische symptomen van een gebitsprobleem worden meestal pas zichtbaar wanneer het paard hier niet meer mee om kan gaan. Op dit moment is het probleem vaak al in een ver gevorderd stadium en wordt behandeling veel lastiger en uitgebreider.

Hoe vaak controle

Het is tegenwoordig bij de meeste paardeneigenaren wel duidelijk dat het gebit van een paard of pony regelmatig gecontroleerd moet worden op afwijkingen. In het algemeen is het verstandig een paard ieder jaar te laten controleren en indien nodig te laten behandelen.

Bij jonge dieren is het verstandig om ze iedere 6 maanden te controleren. Gedurende de eerste 5 levensjaren vinder er veel veranderingen in de mond plaats. Allereerst komt het melkgebit door, deze elementen worden vervolgens vervangen door permanente tanden en kiezen. Gedurende deze wissel periode worden regelmatig afwijkingen in de mond gezien waardoor voedsel slecht wordt opgenomen en er onder het zadel verzet kan ontstaan. Wanneer bij het doorkomen van nieuwe kiezen of het wisselen problemen ontstaan kunnen deze bij een half jaarlijkse controle vroegtijdig gecorrigeerd worden.

Het belang van gebitsverzorging bij het paard

Het is belangrijk dat het gebit van het paard op de juiste manier afslijt zodat er een maximale bewegingsvrijheid tussen de boven -en onderkaak mogelijk is. Indien het slijtage proces afwijkingen vertoont ontstaan er problemen die in het eetpatroon van het dier en onder het zadel tot uiting kunnen komen.

Periodieke gebitsverzorging (tandheelkundige zorg) is tegenwoordig belangrijk omdat de voeding van het paard veel meer bestaat uit krachtvoer. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen een paardenrantsoen voornamelijk bestond uit dan uit gras en hooi. Doordat paarden tegenwoordig krachtvoer in de vorm van reeds verwerkte voedingsmiddelen krijgen, hoeven ze hun gebit minder te gebruiken om voedsel te verkleinen tot een doorslikbare grootte. het gevolg hiervan is dat het gebit langzamer en op een andere manier slijt waardoor problemen kunnen ontstaan. Uiteraard kunnen gebitsproblemen ook ontstaan door erfelijke afwijkingen, ziekten en ongevallen.

Afspraken en/of meer informatie?

EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:

Maandag t/m vrijdag 8:00 tot 10:00
Maandag t/m vrijdag 18:00 tot 20:00

+31 (0)6 474 662 91

U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl

​Gerelateerde interessante artikelen

Sedatie en anesthesie

Om de paardenmond en het gebit goed en volledig te kunnen onderzoeken is het toedienen van een lichte sedatie een absolute noodzakelijkheid. Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van de patiënt wordt altijd een zo goed passend middel en dosering gebruikt.

Gebitsbehandeling

Het uitbalanceren van het gebit waardoor contact en druk tussen snijtanden, kiezen en het kaakgewricht zo functioneel en comfortabel mogelijk worden en het kauwoppervlak zo ruw mogelijk blijft.

Gebitsproblemen

Doordat de meeste paarden tegenwoordig makkelijk te kauwen voedsel toegediend krijgen en het gebit minder moeten gebruiken om voedsel te verkleinen worden er ook bij gezonde gebitten veel gebitsproblemen door slijtage afwijkingen gezien. Ook bestaan er vele gebitsafwijkingen die door erfelijkheid of ziekte kunnen ontstaan.