Ga naar hoofdinhoud

Wortelkanaalbehandeling bij het paard

Wanneer het wortelkanaal aan het oppervlak van een tand wordt geopend (bijvoorbeeld door het breken van de tandkroon) kan deze endodontisch verzorgd worden om verdere wortelkanaalontsteking en mogelijk het verlies van de tand te voorkomen.

Wanneer een pulpa holte ofwel wortelkanaal geopend wordt, bijvoorbeeld door trauma of tijdens een te agressieve gebitsbehandeling kunnen bacteriën en voedselresten in deze ruimte terecht komen. De pulpa holte bevat bloedvaten, zenuwen en andere weefsels die van binnenuit de tand of kies verzorgen. Bacteriën en voedselresten kunnen een pijnlijke ontsteking van dit weefsel veroorzaken, een pulpitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden naar het gehele wortelkanaal en uiteindelijk een wortelabces veroorzaken waardoor de tand of kies getrokken zal moeten worden. Wanneer een geopende pulpa op tijd wordt ontdekt, is het mogelijk de tand of kies te redden door het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling (endodontische behandeling).

Doel van een wortelkanaal behandeling bij het paard

Het belangrijkste doel van de behandeling is het behoud van een functionele tand of kies in de mondholte. Zo kan de tand of kies mee blijven werken gedurende voedselopname en mechanische vertering (kauwen), het gebit zal op deze manier normaal blijven afslijten en tanden of kiezen zullen beter in op hun juiste positie blijven staan.

Wortelkanaalbehandelingen worden bij paarden vooral uitgevoerd op snijtanden en hengstentanden. Wanneer kiezen open wortelkanalen hebben kunnen deze ook zeker wel behandeld worden maar succesvolle resultaten zijn hier duidelijk lager en vaak moet een behandelde kies een aantal jaar later alsnog getrokken worden.

Behandeling van een wortelkanaalbehandeling bij het paard

Afhankelijk van de tijd tussen het ontstaan van de opening en de behandeling wordt hierbij een deel of het gehele pulpa weefsel uit de tand verwijderd.

In acute gevallen volstaat het om het geopende wortelkanaal oppervlakkig te behandelen. Het aan kauwvlak liggende pulpa weefsel wordt dan tot ongeveer 8 mm in de diepte verwijderd waarna het oppervlakkig liggende deel van de holte wordt gereinigd en gedesinfecteerd. Vervolgend wordt er een vulling geplaatst die ook nog een desinfecterende werking heeft en bepaalde cellen in het pulpa weefsel stimuleert de holte van binnenuit verder af te sluiten met tandmateriaal (dentine).

Bij een volledige wortelkanaalbehandeling wordt allereerst de opening richting het wortelkanaal vergroot met een dun boortje. Vervolgens wordt met zogenaamde Hedstrom vijltjes het wortelkanaal van binnen schoongemaakt waarbij al het afwijkende weefsel wordt verwijderd. Gedurende deze procedure wordt de pulpa holte ook steeds gespoeld en gedesinfecteerd zodat de holte volledig schoon is. Na reinigen en desinfectie wordt er in de holte een tijdelijke vulling geplaatst. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt heeft een desinfecterende werking dat ervoor zorgt dat het wortelkanaal nog verder wordt ontsmet. Na ongeveer 2 maanden wordt de pulpa holte weer geopend en wordt deze nog een keer gereinigd. Indien de holte hierna echt schoon blijkt kan er een blijvende vulling worden aangebracht.

Endodontische behandelingen worden bij het paard onder staande anesthesie met behulp van lokale -en geleidingsanesthesie uitgevoerd. Duidelijk moet zijn dat er meestal meerdere behandelingen nodig zijn om de ingreep succesvol te laten zijn. Daarnaast is het belangrijk de wortelkanaalbehandeling 6 tot 12 maanden na de ingreep op te volgen met een röntgenologisch onderzoek om zeker te zijn dat de ingreep succesvol is geweest.

Afspraken en/of meer informatie?

EDVC is het makkelijkst telefonisch bereikbaar op de volgende momenten:

Maandag t/m vrijdag 8:00 tot 10:00
Maandag t/m vrijdag 18:00 tot 20:00

+31 (0)6 474 662 91

U kunt ons natuurlijk ook een email sturen met uw vraag en contact informatie: info@edvc.nl

​Gerelateerde interessante artikelen

Sedatie en anesthesie

Om de paardenmond en het gebit goed en volledig te kunnen onderzoeken is het toedienen van een lichte sedatie een absolute noodzakelijkheid. Afhankelijk van het karakter en de leeftijd van de patiënt wordt altijd een zo goed passend middel en dosering gebruikt.

Vullen van tanden en kiezen

Het uitboren, reinigen en vullen van tanden en kiezen met cariës (gaatjes) heeft als doel verdere ontwikkeling van de cariës te stoppen om het verlies van een tand of kies door ontsteking van de wortel of door het breken van de kroon te voorkomen.

Diagnotische beeldvorming

Uitgebreid onderzoek van de mondholte, het gebit en de voorste luchtwegen (neusgang, larynx en sinussen) door middel van een orale scope (tandcamera), digitale röntgen, en een 4 mm dikke flexibele video endoscoop.